12. srpna 2017

Svišť po mongolsku - napsal Yakeen

Foto: Satya Veronika Helusová
Co budete na recept potřebovat:
◦Jednoho sviště mongolského, to je podobná potvůrka jako ta naše, ale o velikosti macatého králíka
◦Dvě cibule nakrájené nahrubo
◦200 g bílého zelí nakájeného taky halabala
◦Malou hrstku soli
◦Letlampu na benzín, nebo plynový plamenomet ve spreji, na podpalování
◦Velkou nádobu na vaření, kterou lze dát nad oheň, s poklicí
◦8 lávových kamenů, velkých jako Satyiny pěsti
◦Jakéhokoliv Mongola nad 40 let


Postup:
◦Svišťovi uříznete hlavu a s jícnem vytáhnete i vnitřnosti. Zbyde tělo v chlupaté kůži.
◦Rozděláte velký oheň a do něj dáte žhavit kameny. Nad oheň umístíte nádobu s 3 litry vody a necháte dojít k varu.
◦Bezhlavého sviště položíte na špalek a začnete ho opalovat letlampou. Seškvařené chlupy oškrabujte nožem. Postupujte pomalu a důkladně. To, že to děláte dobře, poznáte podle toho, že mrtvolka začne zvedat nožičky a roztahovat prstíky. Takto opálíte a oškrábete sviště třikrát za sebou celého, a pak ho vydrbete kartáčkem pod vodou. Zůstane vám holý, trochu nateklý svišť bez hlavy.
◦Zde je instruktážní video. 36s. Nic pro outlocitné posery.
https://youtu.be/kWszeIYyi10 7
◦Sviště rozkrájíte i s kůží na kousky a s cibulí, zelím a solí naházíte do vody. Necháte dusit pod pokličkou.
◦Po půl hodině přihodíte doruda rozpálené kameny a vaříte další půl hodinu. Bez pokličky.
◦Voda se postupně vyvaří, vyndáte kameny a je hotovo.
Máte sviště po mongolsku. Pochoutku, která hravě předčí i to nejlepší kuře nebo králíka.