
Už jsem jich nasbírala celkem dost. Lyon, Bilbao i New York. Jeřáby mají všude různé, aspoň že tak. Vlastně jsem cestování za architekturou přišla na chuť. A s profíkem to má i jisté výhody. Dostanu se do jiných částí města, než bych jako turista navštívila a příběhy některých staveb, které bych jinak minula, jsou neuvěřitelně zajímavé.
Velkou výhodou pak ale ještě je, když je vaše kamarádka architektka i gurmánka. Ani jsme dlouho nemusely přemýšlet a naše další destinace byla jasná. Kodaň.
Domácí úkoly byly rozděleny. Lenka (architektka) připraví trasu a program po architektonických skvostech a já naplánuji to ostatní. Kromě tradičních i netradičních turistických míst hlavně návštěvy restaurací, barů, kaváren a bister.
Kontaktujeme naše známé z nejlepších světových architektonických kanceláří i restaurací pro ta nejlepší doporučení a program se začíná rýsovat. Pro cestu jsme si vybraly srpen, kdy je Kodaň plná života, a všude na ulicích, veřejných prostranstvích, parcích, i podél vody si místní užívají pěkného počasí a volného času s přáteli. Kodaň je město designu, jídla a pohody. Její obyvatelé jezdí všude na kole. Mají zde speciální silniční pruhy pouze pro cyklisty a ti tu také mají přednost. Jak před auty, tak i před chodci. Mají i speciální semafory. Na kole se dostanete rychle z jednoho konce města na druhý. Všude rovinka. Půjčujeme si kolo ihned při příjezdu a neuděláme bez nich ani ránu.
Vcházíme, zdraví nás početný personál společným „Hey“ a usazujeme se k 4-hodinovému kulinářskému zážitku. Pronikáme do světa fermentovaných chutí a naturálních vín. Menu tvoří přes 15 chodů zejména rostlinného původu, ale na stůl nám přistává také krab z Faerských ostrovů i treska z Islandu. Objevují se nám na talíři i mravenci, kteří se tu dříve podávali i živí. Jednotlivé chody jsou perfektně sladěné jak chutí, tak i barevně a mají i své vlastní nádobí s příborem vyrobeným na míru.
Konverzujeme s číšníky i kuchaři, kteří nám chodí představovat jednotlivé pokrmy a dozvídáme se hodně o ingrediencích, přípravě i o dodavatelích – farmářích. Vše musí být prvotřídní a ještě lepší kvality. Nakonec procházíme celé zázemí restaurace včetně kuchyní, přípraven, testovací kuchyně i laboratoře na fermentaci. Návštěva v Nomě končí, ale den ještě ne. S tipy od hlavního kuchaře, kde zakončit den, vyrážíme do ulic.
Jelikož si Dánové a obzvláště ty v Kodani potrpí na kvalitně stráveném času s přáteli, všude po ulicích a nábřeží posedávají skupinky lidí a užívají si paprsky slunce se sklenkou dobrého vína nebo piva ((v Kodani frčí naturální vína a pivo Mikkeller). Kanály, které lemují centrum Kodaně jsou plné loděk, kajaků, paddle-boardů a máme chuť se k nim přidat. Počasí je tak akorát se smočit. Ostatně plavat tu vidíte místní i na jaře nebo podzim, Dánové jsou totiž velmi otužilí a milují saunování a plavání obecně.
U papírového ostrova (Paper Island, nyní přemístěn) se dá vydržet celé odpoledne. Po cestě domů si od hlavního kanálu prohlížíme Operu, budovu královské knihovny „Black Diamond“, projekt BLOX a přejíždíme i most Cirkelbroen od architekta Eliassona.

Po večeři se vydáváme vyzkoušet místní bar Lidkoeb. Nacházíme si náš styl hudby ve druhém patře, uvelebujeme se na baru a objednáváme exotické koktejly, které jsme ještě nikdy nechutnaly. Plánujeme náš poslední den a těšíme se. Jsme v Kodani a Kodaň je přeci známá Malou mořskou vílou. Soška z pohádky H. CH. Andersena se nachází na okraji centra a je tak maličká, že se dá téměř přehlédnout. My jsme ji ale našly! A Lenka najedou vykřikne: “Hele, tamhle je ta spalovna!” ukazuje na rozestavěnou stavbu spalovny na druhé straně kanálu.
Další atraktivní stavba architektů BIG. Má prý sloužit jako spalovna pro celé Dánsko a má být nejmodernější spalovnou na světě. Na střeše je naplánovaná dokonce sjezdovka s vlekem.
Ještě ale musíme do Mansfreds, sesterské restaurace michelinové Relae. Mansfreds je spíše takové bistro a kromě lehkých, převážně vegetariánských jídel tu mají ten nejlepší tatarák v Kodani. Vlastně teď můžu s jistotou říct, že to je ten nejlepší tatarák, co jsem kdy jedla.
Chtě nechtě, náš výlet končí. Po cestě do hotelu bereme do “ruky” kávu z Coffee Collective, řadíme se na městskou cyklistickou stezku, která z Norrebro vede téměř až k našemu cíli na druhé straně města a jedeme. V půjčovně předávám klíče a pochvaluji prodavači můj bicykl i celou městskou síť cyklostezek. Kolo jsme využili na maximum.
Za dva dny jsme toho stihly docela dost. Asi 50km na kole, 4 výtečné restaurace, nemalé množství lahodné kávy a bezpočet unikátní architektury. A v letadle do Prahy se mi v hlavě začíná rodit nápad, že bych chtěla zkusit, jak se v Kodani asi žije…