Vcházíme do klasické, arabské restaurace v Riyadhu. Na zemi leží červené koberce a kolem nízké polstry s velkými polštáři, na které se usadíme.
Číšníka oblečeného v bílém dlouhém plášti a červenočerným károvaným šátkem na hlavě požádáme o typické arabské jídlo.
Na stůl nám donese mnoho misek s různými pomazánkami a teplý arabský chleba ve formě placky. Jednou z nich je Humus, což nemá význam tlení rostlinných zbytků, ale je to výborná pomazánka z cizrny, sezamové pasty Tahini , římského kmínu, zalita olivovým olejem.
V další misce je tabule, jemně nasekaná naťová petržel, kousky rajčete a sezamová semínka. Nejvíce mi chutnala pomazánka z pečených lilků s česnekem – Baba Ghanoush.
Byli jsme téměř plní, neboť jsme netušili, že je to pouhý překrm, když před nás položili na velkém stříbrném tácu Kapsu. Kapsa je kopa smažené rýže se zeleninou a skopové maso. Vše se jí rukama na zemi.
Tečkou byla arabská káva, která se podává v malých šálcích s obrovskou datlí. Není to klasická káva, jakou známe, ale žlutohnědá voda s příchutí kardamomu.