26. června 2024

Psaní dává křídla - Zpravodaj 6/2024

Milí přátelé psavci!
Vyhráváte ceny v soutěžích, publikujete v médiích, vydáváte knihy.

 
Je toho hodně, co nám dělá radost. Slavíme úspěch hned dvakrát v soutěži plzeňské Literární kavárny. Těšíme se z ceny za literaturu faktu. Prorážíme s cestopisy do médií. 
V polovině září chystáme speciální cestopisný víkend na Šumavě, cestopisné on-line semináře běží i přes léto. Dlouhodobé povídkové prezenční i on-line kurzy začnou na podzim.
Společná sbírka povídek Člověk naší doby od padesátky autorů vyjde v listopadu, rozvíjí ad absurdum dnešní žhavá témata. Naopak kniha Barvy života za šedé totality 35 let po Sametové revoluci naznačuje, proč se dějiny stále opakují. 
Krásné léto Vám přeje Dana



Letní bonusové lekce se konají navečer ve čtvrtek 27. června on-line od 17.30 hodin 
a v úterý 13. srpna od 17 hodin mejdanově opět u Dany v Radotíně.



"Rozlučková" červnová lekce dlouhodobého kurzu 

Psaní knih je každodenní řehole
Nové turnusy dlouhodobých kurzů na podzim

Foto: Alan Pajer
Psaní je dřina. „Vyjde vám první knížka a rádi byste napsali další snadněji. Jenže to nejde. Příští román je stejně těžký jako předešlý,“ říkával Arnošt Lustig. „Když napíšete hezkou knížku, jste jako autoři mrtví pro tu další a musíte se pro nový román znovu narodit. Každý nový příběh má totiž jiné zákonitosti, které si musíte objevit. A vůbec vám nepomůže, že už jste něco napsali skvěle. Příště to musíte napsat znovu dobře, ale nikde nemáte záruku, že se vám to povede.“ 



Dlouhodobé literární prezenční i on-line kurzy pokračují od září. 
Při přihlášení do konce července můžete využít slevový kód 68C2JMQ3



Účastníci kurzu cestopisů prorazili do médií
První články pro VLTAVA LABE MEDIA a NOVINKY.CZ

Na stránkách POZNATSVET.CZ vyšel cestopis Bohunky Kopřivové o pekelné kolébce lidstva - Danakilské proláklině a texty Martina Parucha o Severní Koreji a afrických domorodcích.
Novinky.cz pak přijaly cestovatelské reportáže Michala Hejny po stopách Čechů za první světové války na sočské frontě a Jany Venzlů o vodopádech Iguacu i plavbě po Amazonce.
Na právě probíhající úterní kurzy psaní cestopisů, kam zveme i zajímavé hosty (rozhlasový moderátor Jan Pokorný, cestovatel a reportér Tomáš Poláček, novinář Jakub Kynčl atd.) se můžete přijít zdarma podívat po domluvě na info@danaemingerova.cz.



Přihlášení do 31.7. mají slevu 1000 Kč s kódem RNA6CR97
Víkendový kurz psaní cestopisů 

Sejdeme se na přání účastníků dlouhodobých cestopisných on-line kurzů, abychom se konečně poznali osobně. 
Pokud ale rádi cestujete a píšete blogy z cest, je víkendový seminář ideální i pro vás. Se začátečníky probereme základy, jak být originální a vystoupit z řady amatérských textů. 
Lektory budou Dana Emingerová, dlouholetá editorka české edice National Geographic, a bývalý válečný zpravodaj MF Dnes Petr Pravda. Oba celý život rádi cestují a napsali stovky reportáží pro tištěná i internetová média.
Budeme se učit v šumavském penzionu U sněžnice, kde je příjemná společenská místnost i 8 míst na spaní ve čtyřech pokojích po dvou. Majitelkou je naše spolužačka Nataša Richterová, od níž si pronajímáme celou chatu, v níž je společné sociální zařízení a kuchyň. Kdo bude chtít větší soukromí, musí si sám zajistit komfortnější variantu ubytování v okolí. 



Literární soutěže
Hana Hermanová má dvě ceny

Během galavečera Literární kavárny na Malé scéně Divadla J. K. Tyla v Plzni četli vítězné práce profesionální herci. Naše bruselská studentka Hana zabodovala u odborné poroty s povídkou Buď láska je ukrajinsky prosím. Druhou povídku Nemáte právo ocenila nejen porota, ale také čtenáři! Haně patří obrovská gratulace!



Literatura faktu
Michal Hejna slavil úspěch v Knihovně V. Havla 

Kniha Příroda Berouna s podtitulem 
mezi Českým krasem a Křivoklátskem 
vydaná nakladatelstvím Machart, na které se Michal jako spoluautor s dalšími čtyřmi kolegy podílel, získala v kategorii ostatní literatura faktu cenu Miroslava Ivanova za rok 2024. Převzal ji v Knihovně Václava Havla.




Zapište si do diářů pátek 29. listopadu. 
V Divadle Dobeška se bude v 19 hodin konat patnácté jubilejní autorské čtení, během kterého pokřtíme dvě knihy: 
Barvy života za šedé totality 
Člověk naší doby.



Co dělají naši lektoři
Šimon Pravda učí ve Staré škole

Ve smíchovském Centru pro seniory vedl desetidílný kurz Šimon. „Děkujeme za příjemně prožité úterky,“ loučily se účastnice. 
I jejich příspěvky budou v knize Barvy života za šedé totality, třeba Povídka o policajtovi.



Lekce cestopisů s Jakubem Kynčlem
Cestovatelské osobnosti na kurzu cestopisů
Užitečné rady Jakuba Kynčla z Novinky.cz

Fotograf, cestovatel a šéf přílohových rubrik Novinky.cz se zúčastnil lekce cestopisů už podruhé. Tentokrát dával konkrétní zpětnou vazbu k textům, které měli autoři napsat tak, aby byly vhodné pro jeho zpravodajský web. 
„Jeho mimika přesně odrážela čtené texty,“ smál se jeden z účastníků. „Píšu si: více maskovat, jak se tvářím...“ reagoval Jakub a pocháválil nás, že od ledna jsme se posunuli. „Některé texty můžeme hned zveřejnit,“ řekl host, který přijde na seminář potřetí 9. července. Máme napsat o cestě, která nás překvapila něčím jiným, než jsme očekávali.



Chcete-li 9. července přijít na 3. lekci s profesionálem Jakubem Kynčlem z Novinky.cz, 
napište si o přístup na info@danaemingerova.cz. Počet míst je omezen.



Lunch Meet Food festival 15. června

Autogramiáda v Novém Městě na Moravě
Nataša Richterová vařila v Horácké galerii

Nataša prezentovala Kuchařku z rybářské chaty na nádvoří Horácké galerie, kde naše spolužačka Věrka Staňková coby úspěšná ředitelka této instituce organizuje v rámci slavnosti Nova Civitas food festival Lunch meet. „Když mi Věrka zavolala, že by bylo fajn přivézt i nějakou ochutnávku z kuchařky (rozuměj jídlo, ne kapitolu z knížky), vyděsilo mě to! Nejraději kuchtím sama v klidu norské rybářské chaty nebo doma. Nakonec jsem to vyřešila jako chytrá horákyně. Dodala jsem rybí placky ukuchtěné předem v bezpečí domova a servírovala je s čerstvě připravenými tzatzikami.“



Rádi se setkáváme

Literární mejdan u Asji Žilové


Děkujeme Asje a jejímu Járovi, kvůli kterému se naše milá Krymská Tatarka přestěhovala do Čech, za krásnou předprázdninovou čtvrteční „literární lekci“ s neuvěřitelným kulinářským dobrodružstvím. Asja je totiž nejen skvělá autorka, ale i kuchařka. 
„Bylo to uvolněné poetické odpoledne,“ konstatovali účastníci slovy klasika. Tolik legrace už jsme si dlouho neužili.





Starší NEWSLETTERY najdete zde nebo na hlavní liště webu www.psanipodlelustiga.





20. června by oslavila sté narozeniny sestra Arnošta Lustiga Hana, 
která byla léta dobrou duší našich autorských čtení.