17. července 2024

Fesťák na pláži v africkém stylu napsal - Petr Janša

Hudební festival v malebném městečku Santa Maria na kapverdském ostrově Sal je každoročním vrcholem oslav patronky ostrova, Nossa Senhora de Piedade, které připadá na 15. srpen. Jedinečné atmosféry, kde místo divoké africké hudby, drog, sexu a dekadence, naleznete pečlivě organizovanou kulturní akci.

Kapverďané dokáží nabídnout takovou úroveň, že by mohla inspirovat nejednoho pořadatele našich domácích festivalů. Každý rok si více než 20 tisíc nadšených návštěvníků nenechá ujít vzrušující směs eklektické hudby a rytmů, které každého doslova pohltí.
Festival se odehrává na zlatavé písečné pláži poblíž hotelu Belarizonte, s mimořádným výhledem na nekonečný oceán. Představte si symfonii zvuků a rytmů, mísících se v harmonii portugalských, brazilských a afrických melodií. Atmosféru pravého afrického “fesťáku” dotvářejí vystoupení místních kapel a nadaných zpěváků, kteří svým uměním osloví každého návštěvníka.
„Olá, česky? Ahoj, kámo, jak se máš? Dobrze? Pivo, slivovice, kamarád!“ zní přátelské přivítání u pokladny. Vstupné na festival činí pouhých 10 eur, což je neuvěřitelně nízká cena za vše, co tento festival nabízí. Už při vstupu dostávám plastový kelímek – důsledek toho, že nikde nevidím žádné odpadky. Dokonce i pozdě v noci je úžasně čisto, což je zásluha týmu mladých uklízečů ve žlutých vestách, kteří zajišťují neustálý pořádek. Je to až neuvěřitelné, jak se jim daří udržet areál festivalu, tak čistý.
K pohodě přispívají i funkční WC v dostačující čistotě, tekoucí voda a absence front. Ceny nápojů jsou velmi přijatelné – pivo, a to velmi chutné, stojí jen 1 euro. Kde jinde toto v dnešní době zažijete? Festival je naprosto bezpečný jak pro rodiny s dětmi, tak pro jednotlivce, a to i v nočních hodinách. Občas narazíte na někoho, kdo si dává na zemi krátký odpočinek, ale to ke kouzlu festivalů bezesporu patří.
Hudba se střídá na několika pódiích s neuvěřitelnou rychlostí, a každý nový umělec přináší nový zážitek. Pohybovat se v rytmu hudby od pódia k pódiu je zážitek sám o sobě. Podle nadšených výkřiků a jásotu publika je jasné, že na scéně nechybí ani místní celebrity. Obrovské obrazovky a kvalitní zvuková aparatura zajistí, že ani hosté v okolních hotelích nezůstanou bez hudebního zážitku, pokud tedy nemají špunty do uší nebo sluchátka.
edním z nejkrásnějších momentů festivalu je, když se lidé shromažďují kolem plážových ohňů. Pod hvězdnou oblohou to vytváří naprosto magickou atmosféru. Tento dunící africký festival si mě dokonala podmanil. Poznal jsem, jak se baví Kapverďané, setkal jsem se s novými lidmi a navázal festivalová přátelství.













Háček k cestopisu Petra:

„Olá, česky? Ahoj, my frend, jak se máš? Dobrze? Pivo, slivovice, kamarád!“ volá na mě přes pult prodejce piva na festivalu na kapverdském ostrově Sal. Myslel jsem, že na oslavách patronky ostrova Panny Marie Soucitné, budou mše a tradiční průvody, ale plážový festival s několika hudebními pódii jsem nečekal. Se vstupným za 10 euro a pivem za 1 euro čekám, že to bude divoká párty.
(Jana Venzlů)




















Původní verze

Fesťák na pláži v africkém stylu


Známý hudební festival v městečku Santa Maria na magickém ostrově Sal je součástí oslav patrona ostrova Nossa Senhora de Piedade, který připadá na 15. srpen. Nečekejte divokou africkou hudbu, drogy, sex, dekadenci a orgie na pláži. Je to výborně organizovaná kulturní akce, kterou Kapverďanům může závidět nejeden pořadatel našich festivalů. Každý rok si na 20 tisíc příznivců nenechá ujít omamnou eklektickou směsici hudby a rytmů.

Festival se koná na písečné pláži poblíž hotelu Belarizonte s parádním výhledem na oceán. Představte si velké setkání různorodé hudby ovlivněné portugalskými, brazilskými a africkými rytmy. Atmosféru pravého afrického „fesťáku“ vykouzlilo vystoupení místních kapel a zpěváků.

„Olá, česky? Ahoj, my friend, jak se máš? Dobrze? Pivo, slivovice, kamarád!“ Slyším přivítání hned u vstupu. Vstupné na festival je 10 eur, což je vynikající cena za všechno, co festival nabízí. Fasuji plastový kelímek. I díky tomu nevidím nikde žádné odpadky. Vážně, i pozdě v noci všude panuje naprostý pořádek. Parta mladých uklízečů ve žlutých vestách, co mají úklid na starost, musí mít nějaký fígl. Jinak si to při takovém počtu návštěvníků neumím logicky vysvětlit, že se nikde žádný nepořádek nepovaluje.

K tomu připočítejte funkční WC v postačující čistotě, tekoucí vodu, žádné fronty... Jedním slovem pohoda. Dokonce i ceny nápojů jsou velmi přijatelné. Pivo, a to velmi dobré, stojí pouhé 1 euro. Kde jinde byste ho v dnešní době sehnali? Festival je zcela bezpečný pro rodiny s dětmi i jednotlivce, a to i v noci. Sem tam sice vidím někoho znaveného spát na zemi, ale to přece tak trochu k festivalům patří.

Hudba se na několika pódiích střídá v rychlém sledu a co pár minut si rozšiřuji obzory o nové hudební zážitky. Jen je nutné se v rytmu hudby co nejrychleji přesouvat od pódia k pódiu. Podle jásotu publika nepochybuji o přítomnosti místních celebrit. Mega velké obrazovky a naddimenzovaná kvalitní aparatura zajišťují, že v okolních hotelích tento víkend nespal nikdo, kdo neměl špunty, nebo sluchátka na uši.

Jedním z hezkých momentů festivalu je shromažďování lidí kolem ohňů na pláži. S noční hvězdnou oblohou to vytváří magickou atmosféru. Věřím, že i vám se dunící africký festival dostane pod kůži – poznáte, jak se baví Kapverďané, potkáte nové lidi a možná navážete i nová přátelství.