15. července 2024

Kancelářská sponka - napsala Zdena Součková

Je to děs, v práci se všude válí kancelářský sponky, ale když bych doma jednu potřebovala, tak nic. Jak jinak se dostat do té malé dírečky v mobilu, která otevírá jeho útroby. Můj starý mobil potřeboval občas vyndat baterku, pořádně ji ošoupat hadříkem a vložit zpět. Proč to tak chtěl, mi nedokážou vysvětlit ani renomovaní odborníci. Až jsem konečně nanosila zásobu sponek domů, už mám nový mobil, dírečkou se otvírá jen při vkládání sim karty. 
Takže teď, po vzoru mé mámy, používám sponky na občasné šťourání se v uchu, což jsem u ní vždycky nesnášela. Měla jsem strach, že jí tam ta sponka zůstane. Já to samozřejmě dělám opatrně, tak nevím, proč u toho moje dcera tak vyšiluje.
Nedám na užitečné sponečky dopustit, naštěstí jejich nekonečné množství v každém psacím stole na pracovišti mi zajišťuje stálý přísun. Největší ztráty jsou na vánoce, kdy s nimi věším ozdoby a čokoládové figurky na stromeček. Většina se tak znehodnotí a jsou mi vyhozeny, i když já bych je samozřejmě dokázala zkroutit do původní podoby. Ta mladá generace dnes neumí vůbec šetřit…
Ty schované pokroucené používám v kuchyni na uzavření různých načatých pytlíků, i když blbě drží. Protože pytlíků je vždycky víc, než těch barevných kramlíků, které skutečně drží. Nakonec vyhazuju jenom ty sponky, které mě naštvou, že už nic neudrží. 
Ale i ty některé ještě poslouží, například jako šperhák, když se ztratí klíček od kufru. Nebo jako posledně, když jsem se vypravovala na babinec a nešla mi otevřít skříňka, kde mám náramky, a kterou nikdy nezamykám, a ani od ní už dávno nemám klíček. Nějak se zasekla, a nebýt šikovných rukou mého přítele, tak bych šla na babinec bez náramku, což jak jistě všichni uznají, není vůbec přijatelné. Obzvlášť, když mám dva nové náramky, oba dva ze starých, krásně zdobených příborů. 
Lžička je vyklepaná do placata a ozdobné držátko elegantně objímá zápěstí. Vidlička má vnější hroty zatočené do kroužků a vnitřní dva půvabně zvlněné, taktéž s ozdobným koncem. 
Teď jen rozhodnout, který vynést dřív, ale možná by nebylo marné spojit je kancelářskou sponkou a vynést oba naráz.


Zadání:
Napište krátký příběh, ve kterém vymyslíte, k čemu všemu se dát použít třeba kancelářská sponka, vidlička nebo cihla.