25. července 2024

LES - NAPSALI MATÚŠ ŠIMONČIČ, ALENA ZOUVALOVÁ, NATÁLIE HOVORKOVÁ, MARIE RYSOVÁ

Z BAHNA
Matúš Šimonic 
Obklopený hustým krovím a stromami, po členky zaborený v bahne sa cítim stesnený. 
Každým rozochveným nádychom moje pľúca plní vlhký, teplý vzduch páchnuci po machu a lišajníkoch. 
V hlave mi ohlušujúcim tónom rezonuje jedno slovo: “MYSLI!” 
Na čele sa mi vytvoril tenký film chladného potu a s rozbušeným srdcom a vyschnutými ústami tupo hľadím na špinavú poloautomatickú brokovnicu v rukách svojho kamaráta.


Zadání:
Popište les všemi smysly.


MALÝ ÚLOVEK
Alena Zouvalová
Usadil se pod smrkem a pozoroval pár při pikniku. 
Dnes bylo báječné teplo, a on doufal, že někomu z nich upadne drobek, co by mohl přinést do kolonie. Vonělo to jako jahodový koláč, ještě teplý, a pára stoupala nahoru ke korunám stromů. 
Uslyšel spoustu klevetivých ptáků, kteří také nejspíš doufali, že se jim podaří získat nějaký úlovek. Pod nohama měl spoustu jehličí a mechu, kterým se musel obratně proplést, aby mohl pár pozorovat z tak taktického místa. 
Zahlédl i salát. Úplně se mu sbíhaly mravenčí sliny.


LESNÍ HARMONIE
Marie Rysová
Usadil se pod smrkem a hlavu si opřel o pevný kmen. Jindy se mu tenhle hájek zdál obyčejný, ale dnes tomu tak nebylo. Země voněla letním deštěm, trochu kysele, trochu sladce a na nízkém mechu se třpytily krůpěje. Okolní stromy spokojeně šuměly, možná proto, že se konečně dočkaly vytoužené vláhy. Zavřel oči a naslouchal jejich rozhovorům a dlaně si chladil o vlhkou kůru, kterou byl titěrný palouček posetý. Naslouchal i lehkému větříku, který se vlnil do rytmu lesní skladby a doplňoval tu chvilkovou harmonii. Neodolal a utrhnul si nejbližší šťovík, který chutnal přesně tak, jak si ho pamatoval z dětství. Taky trochu kysele a trochu sladce.


JARO
Natálie Hovorková
Usadil se pod smrkem. Jeho jezevčík mu běhal kolem nohou. “Potřebuji přestávku.” Řekl děda položil vedle sebe poloprázdný koš s houbami. Nadechl se, zavřel oči a poslouchal, jak kolem zpívají ptáci. Kdesi opodál uslyšel datla, jak klepe do stromu, okolo hlavy mu létaly lesní včely a někde v lese křičelo káně. Potom se znovu nadechl z plných plic, a protože bylo jaro první květiny rozkvetly a dopřály mu okusit svoji vůni. Smůla a dřevo též krásně voněli, jako u stolaře v dílně. “Ani se mi odtud nechce.” Pohladil psa, který vedle něj usnul a zadíval se do kraje na ty nádherné stromy, smrky, jedle borovice...


Zadání:
Začněte psát větou: Usadil se pod smrkem...