22. července 2024

Psaní dává křídla - Zpravodaj 7/2024

Milí přátelé psavci!
Plánovaný letní mejdan bude zase v Radotíně

 
Pozor, pozor! Bohunka musela z rodinných důvodů své pozvání stáhnout, a tak literární mejdan bude opět v Radotíně, a to v původním termínu 13. srpna, ale až od 17 hodin. Nejezděte tedy do Kbel!! 
V polovině září chystáme speciální cestopisný víkend na Šumavě. Dlouhodobé povídkové prezenční i on-line kurzy začnou na podzim. Kdo chce uplatnit slevové kupóny na tyto jmenované akce, nechť se zapíše do konce července.
Krásné dovolené Vám přeje Dana



Letní bonusová lekce se koná v úterý 13. srpna od 17 hodin 
Kurzovné: dobroty či pitivo. 




Přihlášení do 31.7. mají slevu 5000 Kč s kódem 68C2JMQ3
Dlouhodobé kurzy psaní knih a povídek 
Co si o nich myslí jejich pravidelní účastníci

Takhle to popsala Irena TaterováJsou to už dva roky. Na kurz měla jít původně moje dcera, ale prožívali jsme s ní zrovna dost těžké období, a tak manžel rozhodl: „Půjdeš ty! Přece to nepropadne.“
„Já nechci nic psát a nechci někam mezi cizí lidi,“ zaúpěla jsem. „To naše dcera je nadaná, to ona píše nádherné básně a povídky, ne já!“
Na kurzu se sešli samí zajímaví lidé. Pobavil mě pán, který přiběhl na poslední chvíli, čtvery brýle na hlavě, velký notebook přes rameno. Prý prodává auta. „Auta a psaní, to jde dohromady?“ kroutím hlavou. Vedle mě sedí paní: „Vždycky jsem se chtěla stát detektivem. A teď se ze mě stal detektiv lidských duší,“ představí se. Další dáma Bohunka procestovala celý svět. Při mém představování se mi chvěje hlas a zajímavé je asi jen to, že jsem na kurzu jako náhradník... Pak píšu záhon očima krtka. Najednou žasnu, že jindy tak otravný popis lze napsat vtipně a zajímavě. A nakonec, když se rozcházíme, mi Dana řekne: „Myslím, že tvoje dcera je talentovaná po tobě...“ A já vím, že budu pokračovat. Zjistila jsem totiž, že mě baví psát. 



Dlouhodobé literární prezenční i on-line kurzy začínají v září. 
Při přihlášení do konce července můžete využít slevový kód 68C2JMQ3.
Slevový kód RNA6CR97 použijte do 31. 7. i na zářijový víkendový kurz cestopisů.



Přihlášení do 31.7. mají slevu 1000 Kč s kódem RNA6CR97
Víkendový kurz psaní cestopisů  

Sejdeme se na přání účastníků dlouhodobých cestopisných on-line kurzů, abychom se konečně poznali osobně. Pokud ale rádi cestujete a píšete blogy z cest, je víkendový seminář ideální i pro vás. Se začátečníky probereme základy, jak být originální a vystoupit z řady amatérských textů. 
Lektory budou Dana Emingerová, dlouholetá editorka české edice National Geographic, a bývalý válečný zpravodaj MF Dnes Petr Pravda. Oba celý život rádi cestují a napsali stovky reportáží pro tištěná i internetová média.
Budeme se učit v šumavském penzionu U sněžnice, kde je příjemná společenská místnost i 8 míst na spaní ve čtyřech pokojích po dvou. Majitelkou je naše spolužačka Nataša Richterová, od níž si pronajímáme celou chatu, v níž je společné sociální zařízení a kuchyň. Kdo bude chtít větší soukromí, musí si sám zajistit komfortnější variantu ubytování v okolí. 



Účastníci kurzu cestopisů prorazili do médií
Na webu POZNATSVET.CZ je i Martin Paruch

Gratulujeme Martinovi, účastníkovi našich cestopisných kurzů, k prvnímu zveřejněnému článku v médiích.
„Cítíte všudypřítomný dotek diktatury. Permanentní dozor. Kam můžete a kam ne. Co lze vidět a s kým se smí mluvit. Vnímáte tupě pochodující zástupy, sochy vůdců a třepetající se severokorejské vlajky,“ začíná Martinův cestopis, který v červenci vyšel na cestovatelském webu VL Media o tom, jak se v Severní Koreji přístup k turistům už od dob Kim Ir-sena nemění... Přestože tam dnes jezdí nově Rusové, stále mohou jen na místa, kde jim režim dovolí, a stále nikdo nesmí zmačkat a hodit do koše staré noviny, protože by tím znesvětil fotografie vůdce, a tím i diktátora samého. V červnu vyšel na POZNAT SVĚT.CZ i cestopis Bohunky Kopřivové o Danakilské proláklině.



Tři dlouholetí lektoři tvůrčího psaní 
Dana Emingerová, René Nekuda a Markéta Dočekalová 
který se koná v sobotu 5. října.



Letos na Dobešce pokřtíme společné knihy
První se týká minulosti, druhá budoucnosti

Zatím editujeme a vybíráme ty nejlepší texty. Přichází na řadu Hemingwayův „shit-detektor“ a pak nás ještě čeká Ginsbergovo „zabíjení miláčků“... však to znáte. 
Barvy života za šedé totality ukazují svět za komunismu ve všech jeho podobách, kdy si lidé záviděli, ale i pomáhali, kdy člověka drtila nesvoboda, ale peníze a konzum nebyly tak zásadní jako dnes... 
Králík Alba
Kniha Člověk naší doby se snaží postihnout, kam svět spěje. V příbězích se zamýšlíme třeba nad migrací z opačného úhlu pohledu, a to - kdyby osud přiměl opustit domovy nás a museli jsme utíkat do zemí, kde o uprchlíky nikdo nestojí... Povídky představují i bezpohlavní společnost, děti ztracené na internetu, vzbouřenou přírodu či vyprávějí o naklonovaných, geneticky upravených miminech, kterým rodiče naordinují podle svých přání třeba modrou barvu pleti či světélkující vlasy. 



V pátek 29. listopadu 
pokřtíme při autorském čtení 
Divadle Dobeška 
dvě knihy: 
Barvy života za šedé totality 
Člověk naší doby.



Výstava v Kongresovém centru Praha
Částice a Arnošt Lustig

Mezinárodní putovní výstava Já chci být člověk - zpráva Arnošta Lustiga hvězdám a nejen jim je opět v Česku, tentokrát jako součást nejvýznamnější globální konferennce pro částicové fyziky ICHEP (International Conference on High Energy Physics). Kromě odborného programu totiž pořadatelé zdůrazňují také etický a společenský rozměr současného globálního výzkumu obecně. 
Špičkový výzkum a humanita musí tvořit nerozlučnou dvojici, jinak vzniká pro lidstvo velmi nebezpečná situace. Konferenci proto 18.-24. července doprovází výstava, která připomíná návštěvníkům humanistický odkaz slavného českého spisovatele. Humanismus je totiž jedním z východisek evropské vědy a je zakotvený například už v zakládací chartě CERN. 
Vernisáž otvírala Eva Lustigová.



Co dělají naši lektoři
Yakeen jede autem do Indie

„Mějte se v Evropě hezky, odjíždíme z Turecka do Asie,“ napsali Yakeen a Satya 11. června. O deset dní později přišla zpráva: „Jsme v Íránu a máme se milionově, tohle je totiž 100 000 000.“ 
Na konci června dorazil obrázek teploměru šplhajícího se k 50 °C s komentářem: „Všechny, kterým by doma mohlo být horko, zdravíme ze stínů pouště.“ 2. července napsali, že po dvou dnech čekání na hranicích západního Pákistánu se zformoval konvoj, který vojáci bezpečně dovedou i se dvěma českými cestovateli přes pákistánskou provincii Balucistan 600 km do hlavního města Quetty. Poslední hlášení přišlo před týdnem: „Po rozžhavených pouštích Íránu, horkém Panjubu konečně lesy, řeky, ledovce. V pákistánských horách jsou krásné klikaté, strmé, kamenité a rozbité cesty, včera jsme se kodrcali 80 km celý den - přesně to, pro co jsme si jeli.“ Dobrodruhy sledujte na yakovo-blog.cz, který má úspěch i díky PSANÍ PODLE LUSTIGA.





Starší NEWSLETTERY najdete zde nebo na hlavní liště webu www.psanipodlelustiga.