28. září 2024

Psaní dává křídla - Zpravodaj 9/2024

Milí přátelé psavci!
Podzim přinese dvě autorská čtení a knihu.

Je to tady. Náš projekt ČLOVĚK NAŠÍ DOBY je u konce. V povídkové sbírce najdete stovku současných i futuristických příběhů od čtyřiceti autorů. Svěží barevné ilustrace vytvořili studenti Fakulty designu a umění v Plzni. Grafička připravila návrhy obálky s několika nápady, jak by se kniha mohla jmenovat? Vybírejte níže. 
Po více než pěti letech se vracíme do Brna, kde chystáme s naší moravskou sekcí tvůrčí dílnu. Bude se konat 25.-27. října v hotelu Sharingham. Během autorského čtení v sobotu večer pak na veřejnosti prověříme výsledky své práce. O hudební doprovod se postará Eva Turnová, patnáct let členka kapely The Plastic People of the Universe.
Tradiční předvánoční večer v Divadle Dobeška proběhne 29. listopadu a knihu nám pokřtí spisovatel Ondřej Neff. Kdo si včas zakoupí na literární Dobešku lístek v předprodeji, získá k němu slevový kód na říjnový a listopadový víkendový kurz v Praze.
Hezké čtení Vám přeje 
Dana


Tvůrčí víkendová dílna v Brně
Sobota s autorským čtením   

Nápad uspořádat literární dílnu v Brně vzešel od naší dlouholeté autorky Zdeny Součkové. Do přípravy se zapojila i ředitelka Horácké galerie Věra Staňková, kterou můžete znát jako první manažerku kurzů Psaní podle Lustiga a také z dílny v Novém Městě na Moravě. Učit se budeme v prostorách hotelu Sharingham, kde si můžete zajistit i ubytovaní.
V sobotu večer se uskuteční autorské čtení těch nejlepších v rockové vinárně Rock Wine, kterému bude předcházet výuka rétoriky s herečkou HaDivadla Věrou Zástěrovou-Sasínkovou. Hudebním hostem večera bude baskytaristka a skladatelka Eva Turnová.
Dílna je oproti víkendovým kurzům v Praze levnější. Má ZAVÁDĚCÍ CENU 4000,- KČ. Hlásit se můžete zde.


Víkendové kurzy vás posunou jako blesk
Učení ve skupině pomocí zpětné vazby    

Víkendové kurzy pořádáme v centru Prahy
v učebně s výhledem na Karlovo náměstí
Milá Dano, na kurzu bylo zřetelně vidět, jak výhodnĕ se dá při výuce - i ve skupinkách na první pohled nesourodých - využít komunikace mezi začátečníky a skoro profíky. Mladý i starý, jednoduchý i složitý, nadaný i tĕžkopádnější psavec... Každý si přijde na své, pokud je mu s rozmyslem a citem udĕlováno slovo. Je zábavné tuhle vysokou pedagogiku pozorovat. Tvůj dirigát má takt, vkus a vede nás k humoru - možná tomu nejcennějšímu, co literatura svĕtu může dát.
Sabina Prisender
Pražské víkendové kurzy se konají 19.-20. října a 23.-24. listopadu. Pokud nás přijdete jako diváci podpořit do Divadla Dobeška na předvánoční večer autorského čtení 29. listopadu a lístek si zakoupíte v předprodeji, získáte dárek: 50 % slevu na tyto kurzy. Pro slevu zadejte kód: W93573HG.



Hlasujte pro nejlepší název knížky v našem projektu ČLOVĚK NAŠÍ DOBY . 
Používali jsme tento název pracovně, ale mnoho čtenářů bychom na něj asi nechytli. 
A tak vybírejte v tabulce zde, vymýšlejte i dál. 


   
   

Ilustrace ke knize věnovali studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara 
v Plzni, které už deset let učíme na katedře komiksu psaní příběhů.



Pokud bojujete s problémem či bolestí anebo
chcete prostě jen příjemnou masáž, ozvěte se!
Budu se těšit!

Co dělají naši lektoři 
Šimon Pravda si rozjíždí fyzioterapeutickou praxi

Šimon s bratry zachránil před jedenácti lety život svému tátovi po úraze v horách a dokonce o tom napsal povídku. Snad právě po té hrůze se rozhodl, že chce dělat nějakou profesi, která bude lidem užitečná. A tak bohém, básník a lektor kurzů tvůrčího psaní pro děti, středoškoláky a babičky začal studovat fyzioterapii. Pak dva roky získával zkušenosti na prestižní pražské Poliklinice MUDr. Frány, dnes jezdí po světě se sportovními týmy - cyklisty, rychlobruslaři. Minulý týden se vrátil z mistrovství světa v rychlobruslení, odkud jeho svěřenci přivezli pět zlatých medailí. Dokáže pomáhat nejen sportovcům při relaxaci, ale i nám, psavcům a obyčejným smrtelníkům, od ztuhlých zad a jiných civilizačních neduhů. Chcete-li vyzkoušet, co Šimon umí, nabízí vám speciální cenu pro psavce: 1000 Kč za každou hodinovou terapii. Stačí ho kontaktovat na adrese simon.pravda@seznam.cz a uvést do předmětu: PSANÍ DÁVÁ KŘÍDLA nebo mu prostě zavolat 734713315. (Adresa ordinace: Křižíkova 75, Karlín)




Milča čeká miminko a už brzy bude rodit. A tak zacvičuje novou manažerku kurzů Tamaru Suchou, která už v říjnu převezme celou agendu.




Účastníci kurzu cestopisů publikují v médiích:
NATIONAL GEOGRAPHIC, novinky.cz, iDNES.cz... 

Končí třetí turnus 
Jana o Amazonce
cestopisných on-line seminářů
, ve kterém jsme se zaměřili na psaní pro různá média, zvali si hosty z redakcí - J. Kynčl z novinky.cz, P. Stöckl z NG, J. Halamka z iDNES... A povedlo se. Cestopisy účastníků vyšly na mnoha cestovatelských webech. Jana Venzlů se uplatnila v National Geographic i na novinky.cz, podobně Martin Paruch, Bohuna Kopřivová, Michal Hejna, Vendula Beaujouan Langová... 
Na poslední lekci v úterý 1. října budeme probírat, jak psát pro Koktejl s jeho šéfredaktorkou Barborou Literovou. Je možné se přijít po domluvě na on-line kurz podívat.














Cestopisná dílna na Šumavě se konala v době záplav

I když v Železné Rudě lilo jako z konve a země se začínala nořit do povodní, strávili jsme na Šumavě víkend plný legrace. Děkujeme Nataše a Davidovi za útulné útočiště v jejich penzionu U sněžnice i skvělý ovocný tvarohový koláč. Zvládli jsme i výlet: viděli jsme skleněný oltář v kostele Sv. Vintíře v Dobré Vodě i synagogu v Hartmanicích. A také rozvodněnou Řeznou, která teče do Dunaje. Šumavské příspěvky si můžete přečíst zde

Setkání cestovatelů a víkendový kurz psaní cestopisů na Šumavě 13.-15. září 


V Železné Rudě jsme jedli v restauraci U jelena. Když do ní vkročil Marek se svými mnoha brýlemi na čele, i vycpaný jelen otočil v údivu hlavu. Marek je šprýmař. 
Na kurz cestopisů do Rudy se vypravil s textem Deset důvodů, proč necestuji. Pak tři dny psal jak o život o tajemstvích Šumavy, aby pobyt završil příspěvkem Jak necestovatel cestoval na cestopisný kurz končící slovy: Už teď se těším na další tvůrčí cestu. Kamkoli a na jakékoli téma.“





Literární večer 24. srpna v Roudnici nad Labem

Próza nad řekou
Literární večer pod Řípem

Lenka Konopásková zorganizovala v Roudnici nad Labem na terase Café Říp autorské čtení. Během literárního večera PRÓZA NAD ŘEKOU přečetlo své povídky šest našich spolužaček: Lenka Konopásková, Jana Bednářová, Jasmin Carmel, Zdena Součková, Nataša Richterová a Zuzka Fajmonová, která výlet pod českou ikonu hor popsala zde. To vše za hudebního doprovodu skupiny Jazz Apples Cz.




S Pepim Lustigem, synem Arnošta, připravujeme na jaro projekt dlouhodobějšího kurzu či literární dílnyjak adaptovat literární dílo na filmový scénář. Přidá se k nám kameraman Marek Jícha.
Dejte vědět na info@danaemingerova.cz, koho by kurz dramaturgie zajímal.




Cyklus čtení povídek Arnošta Lustiga 
Opava, Karviná, Ostrava, Nový Jičín

Nadační fond Arnošta Lustiga zve na říjnovou sérii literárně-hudebních pořadů „Já chci být člověk". Vstup na všechny akce je volný, bez registrace.



Tři dlouholetí lektoři tvůrčího psaní 
Dana Emingerová, René Nekuda a Markéta Dočekalová 
vystoupí v sobotu 5. října v Nuslích na Festivalu o psaní tvůrčím i marketingovém
Ač konkurenti, rádi spolupracují, protože učit lidi správně se vyjadřovat je potřebné. 
Pro první dva zájemce máme volňásky, které vyzvednete s promo-kódem freecko.






Starší NEWSLETTERY najdete zde nebo na hlavní liště webu www.psanipodlelustiga.