21. září 2024

Sladké UFO - napsala Alexandra Safi Narwa

Francouzi jsou prý gurmáni každou svou buňkou. Proto se jen nestačím divit, že mají ve svých pekárničkách také něco, co vypadá jako rozpláclý croissant, na kterém přistála, nebo spíše havarovala placatá sušenka s malými tečkami.
Dobře, nebuďme předpojatí, a pojďme ochutnat instagramový zázrak zvaný Crookie
A světe div se, vznikl v Paříži, nikoliv v USA! Patrně když se jistý pekař už asi nudil, vložil sušenkové těsto dovnitř croissantu, navrch položil další sušenky a šup s ním do trouby.
Když se zakousnete, do mnoha původně křupavých lístků těsta, uvnitř vás překvapí hutná sušenková hmota. Musíte se prodrat tímto nečekaným překvapením a vytvořit si na ní svůj názor. Myslím si, že sušenka ubírá croissantu jeho křupavost, zavalí vás pocitově sladko-hutnou materii a vy si s tím pocitem poraďte. Řekla bych, že asi rozděluje lidi na "má jí rád" a "nemá jí rád". 
Já jsem v té druhé skupině. 
Marketingově Crookie pomohl Tik Tok, takže víme asi kdo po nich bude šílet. Naši teenageři. My boomeri se možná budeme držet zpátky.
Abych byla spravedlivá, toto pečivo si umím představit v svačinové krabičce do hor, kdy vám dojde na kopci energie a při zapití hořkým čajem může za těchto podmínek přinést i něco dobrého.


Jak se peče Crookie.