4. října 2024

Hledání názvu knihy - připravila Nicole Studená

Lucie Svibová
Úkol:
každý vymyslí deset slov, které se mu vybaví u pojmů BUCOUDNOST, DOBA, ČLOVĚK, SVĚT. 
A pak je budeme zkoušet spojovat dohromady. Brainstorming nás čeká na lekci...








 Nicole Studená

Budoucnost

Doba

Člověk

Svět

nejistá

pokroková

zítřka

zítřka

AI

bezpohlavní

lidství

náš

umělá

dlouhá

bůh

lidí

Klepe na dveře

čas

Dobro/zlo

Se diví

Je naše

spěch

druh

Nikde/někde

šťastná

transformace

generace

místo

věštění

pomine

Homo futurum

báječný

dohlédnout

přesah

strach

planeta

vzdálená

rychlost

jistota

jiný

bude

technologie

proměna

chaos

ctnost

 

metamorfóza

dálnice

neznámá

 

osud

 

Směr

 

 

 

otevřená

 

 

 

 

 

 

 

 

Budoucnost blízká a vzdálená
Homo futurum
Cílová stanice – Potom (nebo Po tom)
Čas na potom
Svět zítřka
Lidé zítřka
Svět příští
KudyKam
Člověk, co zbyde
Co zbyde? Člověk
Potkáme se na konci
Generace příští
Generace lidí
Dálnice do Nikdy
Člověkem to nekončí

Co nás čeká a pomine
... a dál?
Myšlenka druhého dílu Doby obalové se mi líbí. Proto víc nápadů
Doba pokroková
Doba bezpohlavní
Doba vzdálená
Doba pomíjivá
Doba Dobra (Dobrá)
Doba úniková
Doba bezobalová – tady vidím hodně dvojsmyslů, ale nevím, jestli se nad tím lidé zamyslí, co všechno znamená nebo je dnes bez obalu...



Jarda Valach:
Tvorba názvu knížky na základě kombinace slov ve slovním spojení, jak naznačila Nicole... Výsledkem je karteziánský součin jednotlivých možností, ve kterých se prostřídají všechny představitelné kombinace tvořené frází v níž jsou obsaženy "Atribut", "Subjekt", "Predikat" a "Objekt". 
V případě mé volby jde o celkově 11466 variant názvů, které pro zpestření nebyly zapsány metodickým výčtem, ale s permutací v pořadí. 
Výsledný dokument odpovídá textu o 227 normostranách, který jsem minimalizací rámečků a velikostí písma redukoval na 68 stran... Některé názvy zní hloupě (např. otevřená hrůza klepe místo), jiné jsou dada (např. vzdálená metamorfóza pomíjí ctnost), ale některé z nich jsou docela hluboké (např. bezpohlavní doba generuje štěstí). Pro grafické odlišení názvů jsem v dokumentu, který je obsahuje, střídal čtyři odlišné řezy písma. Pro šetření místem nepsal jednotlivé názvy na samostatné řádky, ale naznačoval jejich konce dvojitým lomítkem "//". Nepředpokládám, že by z těch variant vzešel vítězný návrh, ale bavil mě ten algoritmický problém a grafická podoba jeho výsledku, jež by mohla kandidovat na přebal... Výchozí tabulka slov, jejichž kombinacemi bylo generováno slovní spojení názvů:

A ukázka výstupu:
neznámá metamorfóza pomíjí dobro nebo zlo // bezpohlavní AI pomíjí dobro nebo zlo // bezpohlavní budoucnost pomíjí štěstí // vzdálená metamorfóza generuje pokrok // šťastná proměna pomíjí rychlost // nejistá doba cílí na chaos // otevřená metamorfóza cílí na rychlost // pokroková lidskost přesahuje chaos // bezpohlavní bohyně cílí na rychlost // bezpohlavní planeta hledí na ctnost // šťastná AI generuje dobro nebo zlo // báječná budoucnost cílí na čas // bezpohlavní jistota klepe štěstí // otevřená budoucnost pomíjí ctnost // vzdálená doba pomíjí dobro nebo zlo // umělá transformace přesahuje ctnost // báječná věšťba přesahuje dobro nebo zlo // neznámá hrůza udivuje vzdálenost // pokroková transformace cílí na vzdálenost // nejistá doba hledí na spěch // báječná metamorfóza generuje pokrok // nejistá bohyně přesahuje věšťbu // nejistá lidskost udivuje pokrok // pokroková transformace generuje rychlost // neznámá proměna cílí na chaos // otevřená lidskost klepe vzdálenost // vzdálená jistota udivuje štěstí // umělá AI hledí na vzdálenost // umělá lidskost generuje místo // umělá věšťba generuje štěstí // vzdálená technologie pomíjí vzdálenost // pokroková transformace udivuje místo // nejistá věšťba udivuje ctnost // šťastná technologie pomíjí čas // báječná budoucnost hledí na chaos // bezpohlavní bohyně hledí na štěstí // šťastná bohyně pomíjí dobro nebo zlo // neznámá doba klepe spěch // umělá doba klepe ctnost // nejistá bohyně cílí na pokrok // nejistá budoucnost generuje ctnost // pokroková věšťba udivuje místo // umělá lidskost udivuje přesah // báječná lidskost přesahuje spěch // nejistá technologie cílí na rychlost // báječná doba udivuje vzdálenost // otevřená budoucnost klepe štěstí // umělá jistota přesahuje chaos // otevřená věšťba pomíjí osud // umělá technologie udivuje spěch // otevřená doba generuje přesah // báječná AI klepe rychlost // bezpohlavní doba cílí na chaos // umělá ctnost přesahuje osud // umělá doba generuje vzdálenost // bezpohlavní budoucnost udivuje ctnost // pokroková hrůza udivuje čas // umělá budoucnost cílí na pokrok // nejistá metamorfóza hledí na dobro nebo zlo // báječná jistota udivuje přesah // neznámá hrůza přesahuje věšťbu // bezpohlavní jistota hledí na přesah // bezpohlavní ctnost hledí na rychlost // šťastná budoucnost cílí na pokrok ...